CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Manu Keirse

Manu Keirse is klinisch psycholoog en doctor in de medische wetenschappen. Hij is hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de K.U. Leuven.
In oktober 2009 zocht ik hem op in zijn huis in Belgie. We hadden een paar keer mailcontact gehad en hij had mij uitgenodigd om eens te komen praten over mijn rouw en alles waar ik doorheen ging.  Ik heb veel gehad aan zijn boeken over rouw en verlies. Zijn boek “Helpen bij verlies en verdriet“, heeft lang op mijn nachtkastje gelegen. Hij gaf me het gevoel dat waar ik doorheen ging normaal was. Hij beschrijft daarin wat rouwen is, wat de rouwtaken zijn en hoe omstanders kunnen helpen. Verder aparte hoofdstukken over verlies van een kind, van een partner, niet-erkend verlies, rouw op school enz. Keer op keer las ik de verschijnselen van rouw en de gedetailleerde beschrijving van de pijn en de emoties die kunnen voorkomen. Ik klampte me vast aan zijn bemoedigende woorden dat het weer dragelijke zou gaan worden.

Zijn boek over het sterven van zijn moeder vond ik heel liefdevol geschreven. prachtig hoe een familie om kan gaan met het komende sterven en afscheid van moeder/grootmoeder en hoe zij hier zelf een actieve rol in had. Vingerafdruk van verdriet, is een cadeau boekje, waar ook illustraties en gedichten in staan. Rouw als een vingerafdruk is een heel mooi beeld. Het geeft duidelijk weer dat mensen verschillend rouwen. Zelfs mensen uit één gezin kunnen de dood van moeder totaal anders beleven. Het boekje is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor de mensen daar omheen.

Van het leven geleerd, is een boek dat inspireert en toont hoe je uit crisissen nieuwe mogelijkheden kunt scheppen. Het opent perspectieven voor mensen die met verdriet en verlies worden geconfronteerd en biedt waardevolle inzichten voor ieder die in de zorg, de opleiding en de opvoeding van mensen is betrokken.
In een film op You-tube vertelt hij van zijn ervaringen en geeft hij waardevolle adviezen door.

Ik heb Manu hartelijk bedankt voor zijn boeken en alles wat ik van hem heb geleerd.

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar boven