CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Rouw en verlies

Rouw en verlies

Alles voelt zo anders en de hele wereld ziet er anders uit.

Als je verder moet leven na het overlijden van iemand waar je veel van hebt gehouden, kom je terecht in een land waar je de weg niet kent. Er zijn zoveel vragen als je geconfronteerd wordt met rouw en verlies. Je kunt je afvragen hoe je ooit weer verder kunt leven en hoe je moet omgaan met heftige emotionele gevoelens die zo anders zijn dan je ooit hebt gehad.

Op mijn IK MIS JE pagina kun je hierover artikelen lezen

Hoe kun je het leven weer oppakken en hoe ziet dat leven er dan uit? Hoe verandert verlies je leven, welke invloed heeft het op je relatie met je kinderen, met familie en vrienden?

En hoe ga je om met de dood van iemand waar je niet van hebt gehouden?Hoe kun je daarmee verder?

alleen-rouw-Langszij

Gelukkig hebben de meeste mensen het vermogen om met een ingrijpende gebeurtenis om te gaan. Zij kunnen hun verdriet toelaten en hun leven weer invulling en zin geven. Zij kunnen betekenis geven aan hun verlies en met het gemis leren leven. Als mensen voldoende ondersteuning ontvangen en al een redelijk emotioneel evenwicht hadden in hun leven, is het meestal niet nodig om extra hulp te vragen. 
Rouw is een ongelooflijk moeilijk, maar op zich gezond en normaal proces in ons leven. De meeste mensen kunnen rouw ‘aan’.

Er doen zich echter situaties voor dat we vast komen te zitten in verdriet en pijn. Het leven kan dan niet meer stromen, maar wordt volledig geblokkeerd door een steen van rouw. In dat geval kan het heel helpend zijn om iemand mee te laten kijken in je leven, iemand die je uitnodigt om te vertellen hoe het voelt, die niet bang is voor je pijn.

Behalve verlies van een geliefde zijn er nog andere verliezen waarmee we kunnen worden geconfronteerd: verlies van gezondheid, verlies van je baan, een scheiding of verlies van een vriendschap. Wat kun je als mens soms voor enorme opgaven komen te staan.

Veel problemen kunnen voortkomen uit deze levensgebeurtenissen: stress, onzekerheid, eenzaamheid en allerlei emotionele klachten. Verlies kan een enorme verschuiving teweegbrengen, je raakt het vertrouwde kwijt en moet opnieuw afstemmen op het leven en daaraan betekenis geven.

Het kan helpen om uitleg te krijgen over mogelijke rouwreacties. Kennis kan helpen om inzicht te krijgen in het proces waar je doorheen gaat. Je kunt daardoor gerustgesteld worden. Als je gezien wordt in je verdriet, lukt het beter om het onder woorden te brengen en er hulp voor te vragen. Vaak helpt het al als je verdriet er mag zijn en je jezelf beter leert begrijpen.

rouw-Langszij

 

Blijf niet leven met een brok van verdriet in je binnenste, waardoor je niet meer verder kunt. Meld je aan voor een kennismakingsgesprek, dan kunnen we aftasten of ik je verder op weg kan helpen.

Ik liep vast, een jaar nadat mijn moeder was overleden. Lies luisterde, hielp me om te vertellen wat mijn moeder voor mij betekende. We keken foto’s. Ik schreef een brief en maakte mooie tekeningen. We maakten met ons gezin een speciale herinneringstafel met moeders foto en spullen uit Indonesië. Ik voelde me gehoord en gezien en echt op weg geholpen.

BEA

Tijdens mijn zwangerschap werd mijn vader ernstig ziek. Een maand nadat mijn zoontje was geboren, overleed mijn vader. Hoe kon ik blij zijn met mijn kindje en tegelijk rouwen om mijn vader. Het was zo’n bizarre tijd dat ik wist dat ik hier later iemand voor zou zoeken om over te praten. Dat is gelukt en ik ben heel dankbaar voor de gesprekken met Lies, die dit heel zorgzaam heeft opgepakt.

ANKE

Onze oudste zoon overleed op drieëndertigjarige leeftijd aan kanker. Toen ik het boek Kwetsbaar vertrouwen van Lies Nijman las, kwam de gedachte bij mij op; wat zou ik graag een gesprek met haar willen hebben. In die periode leek het of ons huwelijk vastliep, we beleefden de rouw zo verschillend, alsof we elkaar kwijtraakten. We zijn aan de slag gegaan met contextuele therapie, persoonlijke ontwikkeling en rouwverwerking. Bij Lies voelde ik mij veilig, begrepen, gehoord en gezien. Ik heb veel geleerd door de gesprekken en opdrachten. Het heeft veel helderheid en duidelijkheid gebracht, in ons huwelijk, mijn relatie met mijn schoondochter en mijn persoonlijk leven. Ik ben dankbaar dat ik bij “Langszij” hulp heb gezocht en gevonden. Mooi en bijzonder vind ik het dat Lies, ook door wat ze in haar eigen leven meemaakte, met haar praktijk naast mensen wil staan en ze weer op weg helpt op hun levensweg.

CORRIE

Scroll naar boven