CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

zorgen voor veiligheid

Zorgen voor veiligheid – Hoe kan ik er voor de ander zijn?

Wat kun je als naasten doen om het lijden van rouwenden – die zich erg onveilig voelen – te verzachten? Hulpverlener Lies Nijman pleit voor de helende kracht van ‘gewoon’ dichtbij zijn, warmte en verzachtende woorden.

Veiligheid

Dat het belangrijk is om als kind in veiligheid op te groeien, is voor iedereen vanzelfsprekend. Van nature is ieder gezond mens geneigd een baby te beschermen, om het warmte, voeding en liefde te bieden. Alles wat dat verhindert, wordt uit de weg geruimd. Iedereen beseft ook dat, ondanks die liefde en geborgenheid, niemand in een volmaakte omgeving opgroeit.

Allerlei gebeurtenissen kunnen het voor een kind onveilig maken. Niet alleen gebeurtenissen van buitenaf, door oorlog of geweld, maar ook van binnen uit, door ziekte, door een overlijden, of problemen in het gezin. Hoe iemand daarop reageert, heeft met meerdere factoren te maken. Zoals het karakter, eerdere ervaring, de omgeving enzovoorts. Het bepaalt de manier waarop je je kunt hechten aan anderen. Het beïnvloedt later ook de manier waarop je als volwassene reageert op het verlies van een dierbare.

Wat kun je als naasten doen om het lijden van rouwenden die zich erg onveilig voelen te verzachten?

Lees verder op IK MIS JE

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar boven