CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

GE250-1

Van Breekpunt naar Keerpunt

Langszij 12,5 jaar

Deze maand bestaat mijn praktijk Langszij 12,5 jaar. Voor mij een moment om even dankbaar terug te kijken en me te realiseren hoe ingrijpend mijn leven veranderde na het overlijden van Jan (2008). Ik was gebroken en nam na verloop van tijd een aantal beslissingen die me uitdaagden en verrijkten. Er volgden diverse keerpunten die mijn leven een heel andere wending gaven.

Breekpunten

Breekpunten in je leven kunnen je voor korte of lange tijd, of zelfs voor altijd, stilzetten. Denk aan het verlies van een dierbare, een ernstige ziekte, een relatie die verbroken wordt, het verlies van een baan. Verliezen die stuk voor stuk je leven en wereld op z’n kop kunnen zetten. In een aantal gevallen brengen deze gebeurtenissen trauma’s met zich mee. In ieder geval pijnpunten, of beschadigingen in het vertrouwen, moedeloosheid, gevoelloosheid, of juist allerlei gevoelens.

Stilstaan

In mijn leven ontmoette ik veel gebroken mensen. Mensen die er zelf voor kozen om stil te staan bij hun leven maar ook mensen die noodgedwongen stilgezet werden, doordat hun partner was vreemdgegaan of wilde scheiden, of doordat ze in een burn-out terechtkwamen en wel onder ogen moesten zien dat het zo niet verder kon.

Betekenis zoeken

De uitdaging waar we voor staan, is om onszelf te onderzoeken en zelf betekenis te geven aan gebeurtenissen in ons leven. Niemand anders kan dat voor ons doen. Door de stukjes een voor een te bekijken en betekenis te geven, pakken we de regie over wat we wel kunnen doen. Zo kunnen we ons verlies omzetten in iets wat ons verrijkt en vervult. Door betekenis te zoeken, vinden we meer dan teleurstelling, eenzaamheid en pijn. Betekenis geeft ons de kracht om een weg vooruit te vinden. Dat kan het begin van ons keerpunt zijn, ook en misschien wel juist als we het verlies met ons meedragen.

Hoe ga ik zelf om met onverwachte, moeilijke omstandigheden?

Ik wil:

  • Dankbaar zijn voor het leven dat ik heb gehad;
  • Openstaan voor de mensen die mij nabij willen zijn;
  • Gevoelens toelaten en huilen om wie en wat ik verloren heb;
  • Wegen vinden om dat wat ik eerder ontvangen of geleerd heb, te delen met anderen;
  • Beseffen dat mijn leven kwetsbaar is en mij daardoor verbinden met anderen die kwetsbaar zijn;
  • Prioriteit geven aan wat ik belangrijk vind: o.a. liefde, geloof, vertrouwen, vriendschap, zorgen voor elkaar, oprechtheid;
  • Moedig stap voor stap op weg gaan;
  • Keuzes maken voor de toekomst.

Omzetten

Veel dingen in ons leven zijn niet maakbaar. Veel hebben we niet in de hand. Dit kan een machteloos gevoel geven. Voor mij zijn er steeds opnieuw breekpunten die ik wil proberen om te zetten naar keerpunten. Ik heb geleerd dat als we de omstandigheden niet kunnen veranderen we wel onszelf in die omstandigheden kunnen veranderen, of bewaren wat we al verworven hebben.

Waardevol

Voor mij helpt het enorm als ik me richt op de dingen die ik belangrijk vind. Het bijzondere is dat deze dingen (waarden) ook belangrijk blijven in andere omstandigheden. Dat vind ik erg troostend. Of je nu gezond of ziek bent, vrij of gevangen, alleen of in een relatie, je kunt altijd vasthouden aan de dingen die je belangrijk vindt. Dan is je leven altijd waardevol.

Stukjes aan elkaar lijmen

Iedereen zal op een bepaalde manier gebroken raken in dit leven. Wat ertoe doet is hoe we opstaan en de stukjes weer aan elkaar zetten. We hebben daar meestal tijd voor nodig, erkenning, troost, een liefdevolle omgeving en soms een poosje begeleiding. Stuk voor stuk ingrediënten die werken als bindmiddel, als lijm om van al die stukjes van ons leven weer een nieuw ontwerp te maken.

Uniek en kostbaar

Het wordt nooit meer het oorspronkelijke ontwerp, nooit meer die mooie, gladde vaas of dat porseleinen kopje, maar een mozaïek van allemaal gekleurde stukjes. Al die stukjes, donker en licht, vertellen hun eigen verhaal en vormen een nieuw kunstwerk dat uniek, kostbaar en prachtig zal zijn voor wie dat wil zien. Ook bij familie en vrienden zie ik die veranderingen gebeuren. Zo maakte mijn vriendin Erna Aarsen een mooie mozaïek (zie foto) met een diepere betekenis.

In de afgelopen 12,5 jaar had ik het voorrecht om bij velen, jong en oud, individueel, of samen, Langszij te mogen komen.

Ook daar zijn heel veel prachtige nieuwe kunstwerken ontstaan!

Kort nadat ik dit schreef, is mijn dierbare vriendin Erna, toch nog onverwacht, overleden. Op Goede Vrijdag 7 april. Haar herinneringen zullen tot zegen zijn. Haar bijzondere mozaïek had zij voor mij bestemd en deze krijgt een mooie plek in mijn huis!

 

 

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar boven