CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

hoop-gert-jan-segers

Een mooier mens worden

Is er al ergens een cursus te volgen over hoe je het mooiste uit de ander naar boven kunt halen?

De meeste mensen van goede wil beseffen dat het belangrijk, waardig en helpend is als we de ander positief benaderen, op waarde schatten en alles doen om het mooiste uit de medemens tot zijn recht te laten komen.

Het is helemaal niet moeilijk om te begrijpen dat dit voor ouders en kinderen geldt, voor leerkrachten op scholen, voor vrienden, voor managers in bedrijven en vooral ook voor de politiek.

Ik vraag me oprecht af hoe het komt dat volwassen mensen, vooral zij die een leidinggevende functie hebben, dit niet begrijpen. Het is ronduit beschamend en verbijsterend om te merken dat mensen – tot op het hoogste niveau – het nodig hebben om een ander de grond in te trappen om zich te profileren. Hoe kun je denken dat je een gezonde samenleving kunt opbouwen met rivaliteit, haat en vernederingen.
Ik snap daar echt helemaal niets van. Het hele links-rechtsdenken zonder bereid te zijn zich op de inhoud te concentreren, staat haaks op een gezonde en eerlijke samenleving. Dit hardnekkige patroon houdt over de hele wereld mensen in een wurggreep. Er is geen ontkomen meer aan.

Ontzettend verfrissend en recht uit mijn hart is daarom het boek van Gert-Jan Segers, Hoop voor een verdeeld land, waarin hij vijf breuklijnen onderzoekt die mensen uit elkaar drijven: de kloof tussen gelovigen en seculieren, zieken en gezonden, ouderen en jongeren, langgevestigden en nieuwkomers. Alles in zijn schrijven is erop gericht om beide kanten te zien, te horen en te respecteren, en te zoeken naar wat voor ieder nodig is. Hij spreekt met denkers, doeners en ervaringsdeskundigen en heeft het verlangen om kloven te overbruggen en hoop te bieden voor een verdeeld land.
Zijn houding en inzet geven mij hoop dat er nog mensen zijn die het risico willen nemen om uitgelachen en bespot te worden om hun zogenoemde naïviteit.

Het doet me sterk denken aan de levenshouding van Jezus Christus, die het aandurfde om de mensen te wijzen op belangrijke waarden als liefde, vergeving, opkomen voor de zwakken, eerlijk delen en verbondenheid.
Ook Hij werd uitgelachen en bespot. Zijn leven en zijn woorden resoneren nog duizenden jaren na. We teren nog steeds op die eenvoudige maar levensbelangrijke woorden, die voor ontelbaar veel mensen een inspiratiebron zijn geweest. Hij wist het mooiste uit een mens naar boven te halen. Ontroerend dwars tegen de gevestigde orde in. Hij kon met een woord, een gebaar en een aanraking mensen op hun voeten zetten. Het kostte Hem zijn leven.

Dat liefde en leven niet met Hem mee zijn gestorven, is te zien in de kracht die Hem op liet staan en in de Geest die Hij overdroeg op alle mensen die wilden leven zoals Hij.

Dan kun je duizenden jaren later mensen tegenkomen die op Hem lijken. Vaak mensen die zelf door diepe dalen zijn gegaan, die kwetsbaar durven zijn. Mensen die mooier zijn geworden door wat zij hebben meegemaakt en ruimte in hun hart hebben gekregen om het mooiste in de ander tevoorschijn te roepen.

Ik stel voor dat – in ieder geval – iedereen die een verantwoordelijke functie bekleedt een verplichte cursus volgt: Hoe haal ik het mooiste uit mijn medemens naar boven? Of misschien kan hier beter direct mee worden begonnen in het gezin en op school. Cursusmateriaal is o.a. te vinden in de Evangeliën. De Bergrede (Matt.5) en het hoofdstuk over de liefde (1 Kor :13) zouden eigenlijk al genoeg kunnen zijn.

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar boven