CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

Werken met beeldmateriaal

IMG_1713Vanaf het begin van mijn gesprekken met cliënten gebruik ik duplo als een van de methodes waarmee ik werk. Door middel van deze poppetjes wordt het verhaal van de cliënt op tafel neergezet en zo inzichtelijk gemaakt.

Ik heb hier een cursus voor gevolgd ‘Een taal erbij’, die ontwikkeld is door psycho- en systeemtherapeute Marleen Diekmann. Deze methode is gebaseerd op het contextuele gedachtegoed van I. Boszormenyi-Nagy, psychiater en gezinstherapeut. Dit gedachtegoed gaat uit van een mensbeeld, waarin de begrippen relationeel en intergenerationeel centraal staan. Alles wordt bekeken vanuit iemands context, dus gehele familieachtergrond. Er wordt met bepaalde begrippen gewerkt en die worden vertaald naar de poppetjes, waardoor mensen op een eenvoudige maar kernachtige manier voor zich zien wat er gebeurt. Niet alleen de feiten worden gezien maar ook het gedrag, de manieren om te overleven en de mechanismen van afweer. Tot in de diepste kern wordt verder nog duidelijk, wat bepaalde gebeurtenissen tussen mensen hebben gedaan op het gebied van veiligheid, vertrouwen en betrouwbaarheid. 4Gebeurtenissen in het heden worden neergezet en tegelijk gekoppeld aan gebeurtenissen uit het verleden, met het oog op de toekomst. Dit is verhelderend en inzichtgevend.

IMG_0475Erkenning krijgen en geven voor het geleden onrecht en het werken aan het ombuigen van het afbrekende (destructief recht) naar het opbouwende (contructief recht) in relaties is heel belangrijk. Door de eenvoud van de methode kan een bepaald beeld door de cliënt in herinnering meegenomen worden naar huis en helpend zijn om in de periode daarna zich bewust te worden van manieren van reageren op anderen. Soms is een bepaalde opstelling helpend om de gevoelens bij een cliënt de ruimte te geven, te erkennen en uit te nodigen, waardoor een ontlading komt van angst, boosheid of pijn. Hierdoor kan ruimte komen om samen verder te bouwen.

Ook in echtpaartherapie is het verhelderend om de verschillen te zien in beleving en te zien waar de pijnpunten van de ander vandaan komen. Angsten en verlangens kunnen zo worden zichtbaar gemaakt en later naar elkaar uitgesproken worden.

Cliënten doen al snel mee en schuiven en veranderen de situatie op tafel, om zo langzaam te ontdekken wat belangrijk is.

Reacties van cliënten:

  • Nooit heb ik in zo’n korte tijd zo de diepte van mijn probleem gezien
  • Door de opstelling merkte ik hoeveel moeite ik had om vooral mezelf te accepteren
  • Ik heb geleerd om mild te kijken naar mijn reddertje
  • Door de rouw en het verlies voor me te zien, was het alsof ik er niet meer omheen kon
  • Ik durf nu aan mijn kleintje te vragen wat zij nodig heeft
  • Door de achtergrond van mijn vader te gaan onderzoeken ben ik tot verrijkende inzichten gekomen over zijn verleden
  • Toen ik mijn moeder neerlegde, omdat zij altijd ziek was en jij mijn reddertje op een paar blokjes ernaast neerzette, besefte ik opeens hoe ik altijd heb gezorgd voor het hele gezin
  • Altijd geven en geven en nu weet ik niet meer wat ik zelf nodig heb
  • Je vroeg me om mijn gezin neer te zetten en ik zette mijn ouders met de ruggen naar elkaar toe en ik voelde zo’n verdriet

Een leuk en inzichtgevend boekje over het werken met duplo/playmobiel is Verlangen naar erkenning, van Gerrie Reijersen van Buuren

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Scroll naar boven