CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

2c4e1657-7d8a-463a-9fcd-2f7f4328964e

Vertel maar…

Een van de meest helpende dingen om op verhaal te komen na een ingrijpende periode is vertellen.

Jouw verhaal op jouw manier

Je verhaal vertellen, is een manier om gebeurtenissen op een rijtje te zetten, er woorden aan te geven en het tot je door te laten dringen. Het is algemeen bekend dat het uiten van gedachten en gevoelens je helpen om niet op te kroppen, te verdringen of te ontkennen.

Niet iedereen vertelt op dezelfde manier. Er zijn mensen die het liefst praten over hun ervaringen. Er zijn ook mensen die vertellen door te zingen, te beeldhouwen, gedichten te schrijven of te schilderen. Zij vertellen wel graag wat zij gemaakt hebben, waarom zij zingen of schrijven, maar het vertellen komt bij sommigen pas na het creatief uiten. Aan al deze vormen van expressie is behoefte. Het laat zien hoe verschillend mensen zijn en hoe veel mogelijkheden er zijn om ons te uiten. Daarbij komt ook nog eens dat aan de mooiste uitingen dikwijls een moeilijke periode voorafgaat.

Geraakt door kanker

Dat is ook zo gegaan met Rita, Anneke en mijzelf. Alle drie zijn wij geraakt door kanker, op verschillende manieren, en meerdere keren. Alle drie hebben we daar op verschillende manieren uiting aan gegeven, door te schrijven, te beeldhouwen, door te begeleiden, door iets te organiseren voor anderen, door een hospice, of een stichting op te zetten.

Retraite

Ons nieuwste initiatief is het organiseren van een korte retraite in Noord-Frankrijk. We nodigen een kleine groep mensen uit die geraakt zijn door kanker om met ons mee te gaan en even tot rust te komen. Kanker heeft namelijk een diepe impact op het lichamelijk, sociaal, psychisch en geestelijk welzijn. Dat geldt niet alleen voor jezelf maar ook voor je directe naasten. Het leven is zo anders geworden en wordt zo anders beleefd. Er is verlies van energie, gezondheid, of werk. Maar er is ook een diep besef van eigen kwetsbaarheid en eindigheid. En hoe ga je om met moeheid, beperkingen, angsten? Allerlei levensvragen kunnen bovenkomen. Vanzelfsprekendheden vallen weg. Hoe ga je om met al die veranderingen?

Stilstaan

Tijdens deze retraite bieden we de mogelijkheid om stil te staan bij al die vragen. Er is ruimte om te vertellen, te wandelen, stil te zijn en op verhaal te komen. Ook creatieve workshops en bezinningsmomenten staan op het programma.

Herberg

We verblijven in de herberg Le Clos Richard van Nico en Wil van Tilburg, die hun huis graag delen met anderen die, net als zij, door kanker zijn geraakt.

Wij hopen van 28 t/m 31 maart 2022 met een groep van maximaal 12 personen op weg te gaan.

Op deze reis richten we ons in het bijzonder op mensen die zelf kanker hebben, of hebben gehad (en hun naasten) en daar dagelijks de gevolgen van ondervinden. Voor een volgende reis kan het zijn dat we ons richten op nabestaanden van dierbaren die door kanker zijn overleden.

Voor informatie en vragen kun je een e-mail sturen naar: 
vertelmaar@ritarenema.nl

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar boven