‘De Hallelu’
Het is Pinksteren 1974. We gaan voor het eerst naar ‘De Hallelu’. Het is de tijd van de hippies, de flowerpower, het drugsgebruik en de psychedelische muziek. Jan en ik zijn ons al een poosje aan het verdiepen in het werk van de Heilige Geest. Vanuit onze eigen kerk weten we daar niet veel van. We zijn nieuwsgierig geworden en lezen daarover in de Bijbel. We lezen boeken, zoals Het kruis in de asfaltjungle en andere indrukwekkende verhalen van mensen die radicaal veranderen door de kracht van de Heilige Geest. We krijgen het verlangen om ons ook zo te laten gebruiken door God. We willen helpen, helen en inspireren. Als we lezen over wonderen en tekenen is dat een belangrijke ontdekking voor ons. Dat dit nog bestaat in deze tijd! Is het echt zo dat mensen kunnen genezen? Is de gave van profetie, of het spreken in een hemelse taal (in tongen) ook voor ons?
Vierhouten
We worden dat Pinksterweekend door een echtpaar meegenomen naar de conferentie in Vierhouten waar duizenden mensen uit verschillende kerken bij elkaar komen. We kamperen, we maken macaroni en muziek. We zingen en bidden en bezoeken de samenkomsten in een grote tent. Het maakt diepe indruk op ons. Hoewel ik me altijd geborgen en ontroerd voelde door het geloof in God, zie ik nu een enthousiasme dat ik niet ken. Nu begrijp ik de wind en het vuur pas echt, waarover ik lees in de Bijbel. Jan ontvangt dat weekend de gave van het spreken in klanktaal (in tongen), later ontvang ik ook deze gave. Het is overweldigend, verwarrend en tegelijk het enthousiaste begin van ons avontuur samen met God.
Youth for Christ
Als we een jaar later trouwen, raken we intens betrokken bij de interkerkelijke jongerenorganisatie ‘Youth for Christ’. Een organisatie die jongeren uitdaagt en aanmoedigt om over de grote levensvragen na te denken. In een gezellige omgeving, de koffiebar, wordt geluisterd naar muziek en naar levensverhalen. We zingen midden op straat en nodigden jongeren uit. De meiden in lange bloemetjesrokken en een boerenzakdoek in een knoop achter de gepermanente lange haren. De jongens in strakke broeken met wijde pijpen en schouderlang haar. Er wordt zelfs een zaterdagmiddag door de winkeliers naar de politie gebeld omdat de mensen de winkels niet meer binnen kunnen komen door de grote hoeveelheid mensen die naar ons staat te luisteren.
Samenwonen
De volgende jaren nemen we steeds een groep jongeren met Pinksteren mee naar Vierhouten. Het is opvallend hoe vanzelfsprekend het voor de meesten van hen is om dit geschenk van de Heilige Geest te omarmen. We zien dan ook veel levens veranderen. Veel jongeren ervaren een roeping om hun leven in dienst van God te stellen. Jongeren die wat meer steun kunnen gebruiken, beginnen we in ons huis op te nemen. Ze wonen tijdelijk bij ons en worden geholpen om het leven weer verder op te pakken. Als we later met goede vrienden een groot huis in Haarlem kopen, doen we dat om samen nog meer voor mensen te kunnen betekenen. We zien wonderen gebeuren in ons huis. Wonderen van genezing, vergeving en verzoening. Deze ervaringen zijn van grote betekenis als we ons hele leven doorgaan met pastorale zorg. Ze zijn van betekenis als Jan jaren later ziek wordt en door een wonder geneest. Ze zijn van betekenis als hij niet lang daarna kanker krijgt en niet geneest maar overlijdt. Ze zijn van betekenis als ik alleen verder moet en later twee keer zelf deze ziekte krijg.
Waaromvragen
Hoewel ik wonderen heb meegemaakt, heb ik geen antwoord op waaromvragen. Het is belangrijk om het met elkaar uit te houden bij alle onopgeloste vragen. Bij alle waaroms. Bij het onvoorstelbare leed in de wereld, maar ook het leed van dichtbij. Bij het plotseling overlijden van een jongvolwassen zoon door een ongeluk. Bij een miskraam, van je kindje waar je zo naar verlangde. Bij de zelfmoord die je totaal niet had verwacht.
Gastvrij
Het is een hele klus om met vragen te leven waarop geen antwoord komt. Het is goed om met elkaar mee te huilen en aan te schuiven bij het verdriet in plaats van het verzinnen van opbeurende woorden. Gastvrij zijn en blijven voor alle tranen, alle gevoelens, gedachten en vragen, is belangrijk. Het is troostend om te horen dat je het vertrouwen krijgt dat je zelf opnieuw betekenis zult gaan vinden, hoelang dit ook duurt.
Vuur brandend houden
Pinksteren is niet alleen de vervulling van wat Jezus beloofde, maar is dat ook daadwerkelijk zien en ervaren. We weten, maar mogen ook voelen en zien dat God goed is. Het gevolg van het leven door zijn Geest is o.a.: liefde, genezing, blijdschap, bevrijding, hoop, recht, verbondenheid, veiligheid en vrede. Hij stuurt de Heilige Geest om ons hieraan te herinneren. Het is een oproep om ons met Hem te verbinden om vanuit zijn Liefde te leven. Om het vuur brandend te houden en door te geven. Ik geloof dat met heel mijn hart. Ik blijf dat vuur verwachten, ondanks alle ellende in de wereld. Ik zag het met eigen ogen gebeuren en vertrouw erop dat het goede wint van het kwade; liefde wint van haat; het leven wint van de dood.
Stichting Opwekking
Inmiddels bestaat stichting Opwekking al meer dan 60 jaar en ontvangen zij jaarlijks meer dan 65.000 bezoekers op de Pinksterconferentie op het Walibiterrein in Biddinghuizen.
Mijn familie heeft veel te danken aan de Pinksterconferenties. Het is voor mij een groot voorrecht om iets van ons verhaal te vertellen op de digitale Pinksterconferentie. (zie bij seminars). Ook kun je kijken op de speciale pagina van EO Ik mis je