CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

grasheuvel

Leven vanuit verlangen

Huwelijksbootje

21 augustus 1975 was 45 jaar geleden een tropisch warme dag. Het was de dag dat Jan en ik in het huwelijksbootje stapten. Van een dorp verhuisden we naar een grote stad. We zouden geen huisjeboompjebeestje-leven hebben, zeiden we tegen elkaar. We gingen een avontuur tegemoet, al hadden we geen idee hoe dat eruit zou zien. Het had in ieder geval te maken met ons geloof in God en de overtuiging dat Hij een plan had met ons leven. Het had te maken met ons sterke verlangen om zorg en aandacht te geven aan anderen, vooral aan jongeren en hen te laten delen in ons leven.

Leefgemeenschap

De combinatie van onze karakters en kwaliteiten maakte dat we samen meer waren dan de som van onze delen. Het voelde goed. We waren heel verschillend maar vulden elkaar aan en deelden hetzelfde verlangen. 14 was ik toen we verkering kregen en 20 toen we trouwden. Jan was vier jaar ouder. We namen jongeren in ons huis om tijdelijk bij ons te wonen. We kochten later een groot huis, samen met vrienden, en vormden een leefgemeenschap met het doel anderen een tijdelijk thuis te bieden.

Langszij

Later is dat verlangen doorgegaan in een andere vorm. Ook na het overlijden van Jan wist ik dat deze drijfveer niet met hem gestorven was. Opnieuw kreeg ik het verlangen om tijdelijk langszij te komen. Door de opleidingen die ik ging volgen, kreeg ik nieuwe mogelijkheden en zo begon ik mijn eigen praktijk aan huis.

In september is het 12 jaar geleden dat Jan gestorven is. Ik woon nog steeds in het huis waar we net naartoe waren verhuisd toen Jan ziek bleek te zijn.

Levensvragen

Regelmatig sta ik stil bij wat ik nu wil in mijn leven. Wil ik wel alleen blijven? Waar verlang ik nu echt naar? Moet ik niet al kleiner gaan wonen? Wat is voor mij het belangrijkste en hoe wil ik van betekenis zijn? Wie wil ik zijn voor anderen? Wat heb ik daarvoor nodig?

Ik heb opnieuw onderzocht wat mijn diepste overtuiging is en waar ik het meest naar verlang. Is dat iemand om mijn leven mee te delen? Is dat terug naar mijn geboortedorp? Is het een leven in gemeenschap met anderen, zoals we eerst hadden, of in een klooster? Al die mogelijkheden ben ik – soms samen met anderen – langsgegaan.

Kernwaarden

Voluit leven, heeft te maken met leven vanuit je verlangen. Je verlangen komt voort uit je kernwaarden. Je kernwaarden komen voort uit je overtuiging. Je kwaliteiten zeggen iets over hoe je dingen doet. Kernwaarden zeggen iets over waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn o.a.: gezondheid, liefde, geloof, verbondenheid, vrijheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid, vertrouwen. Kernwaarden sporen je aan om op een bepaalde manier te leven. Ze geven antwoord op de vraag wat je het belangrijkste vindt en waar je ten diepste naar verlangt.  

Overtuiging

En dan blijkt dat bepaalde overtuigingen bij mij overeind blijven: dat ik vertrouw dat God mijn leven leidt, dat Hij mij aanspoort tot liefde en behulpzaamheid. Dat ik het liefst wil doorgaan met van betekenis zijn door tijdelijk bij mensen langszij te komen. Wat al begon in mijn tienerjaren is nog altijd wat ik het meest verlang: verbondenheid, gastvrij zijn, een thuis bieden, zorgzaamheid, bijdragen aan de heling en ontwikkeling van anderen.  

Kwetsbaarheid

Dat verlangen is doorgegaan, ook in kwetsbare tijden. Ook na – opnieuw – ingrijpende periodes in mijn leven, zoals het overlijden van dierbaren en mijn eigen ziekzijn en operaties door kanker. Dat verlangen is ook doorgegaan in deze tijd van corona, waardoor bepaalde activiteiten niet konden doorgaan en ik nieuwe ideeën probeer uit te werken.

Zinvol

Als je dichtbij je kernwaarden blijft, weet je dat je leven zinvol is. Dan heeft je leven betekenis, wat er ook gebeurt. Of je nu ziek bent of gezond, alleen bent of samen, je kunt dan goed terugkijken op je leven. Ook als dat leven er totaal anders uitziet dan je je had voorgesteld.

En jij?

Wat zijn jouw kernwaarden? Vanuit welke overtuiging heb je die? Wat merk je daarvan? Is er een verlangen wat je drijft? Welk? Hoe leef jij daarnaar? Wat heb je nodig om daar dichtbij te blijven?

Verlangen 

Als je hebt ontdekt wat je kernwaarden zijn, merk je dat je er steeds weer naar verlangt om daarnaar te leven. Verlangen zet je in beweging. Je blijft zoeken naar wegen om daar dichtbij te blijven, ook als je omstandigheden drastisch veranderen. Je kunt dan uitgedaagd worden om andere keuzes te maken. Keuzes die ingrijpend kunnen zijn, maar die maken dat je weer dichter bij je waarden kunt leven.

Dankbaarheid

Je kunt daardoor dankbaar zijn voor je leven, hoe dat ook verloopt en waar je ook bent, want je neemt dat verlangen overal mee naartoe.

Van betekenis zijn

Als je leeft vanuit je diepste verlangen, zal je leven altijd van betekenis zijn.

Als je een eens wilt uitzoeken wat jouw kwaliteiten en kernwaarden zijn, ben je van harte welkom voor een vrijblijvend intakegesprek.

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar boven