CONTEXTUELE HULPVERLENING EN RELATIETHERAPIE

vogelhuisjes a

Het Vogelhuis

In de Vogelbuurt in Sassenheim bestaat sinds een aantal jaar de mogelijkheid om elkaar maandelijks te ontmoeten. Het ‘Vogelhuis’, een woning aan de Merellaan, staat 1x per maand open voor de buurtbewoner. Het touwtje hangt dan uitnodigend uit de brievenbus. Tussen 17-18 uur kan iedereen binnenlopen voor een hapje en een drankje. Daarna is er brood met soep, voor de liefhebbers die zich daarvoor hebben opgegeven. Zij doen hiervoor een bijdrage in een spaarpot.

Regelmatig wordt een e-mail verstuurd naar de bewoners die op de adressenlijst staan. Zo wordt men op de hoogte gehouden van de data en andere wetenswaardigheden.

We eten inmiddels met een vaste groep mensen. Op deze manier proberen we als buurtbewoners enigszins bij elkaar betrokken te blijven. We proberen, naast de gewone dingen van de dag, ook met hoogte- of dieptepunten met elkaar mee te leven. Als teken van meeleven wordt dan een kaartje in de bus gedaan, of een bloemetje bezorgd.

We kiezen ook af en toe een thema om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Er is dan een kort praatje vooraf en daarna komt het gesprek vanzelf op gang. Zo zijn we bezig geweest met de geschiedenis van onze buurt en Sassenheim, hebben mensen foto’s meegenomen en elkaar verhalen verteld. Iemand heeft een keer een boeiend praatje gehouden over het kweken van heerlijke trostomaatjes en we mochten die ook proeven. We hebben het gehad over de Katwijkse ziekte en keken als voorbereiding thuis eerst een tv-programma van de hersenstichting.  We probeerden ook dichterbij huis te komen door over eigen vergeetachtigheid te praten en hoe we elkaar als buurtbewoners op een gepaste manier kunnen bijstaan. De komende keer zal iemand, vanuit zijn eigen werk en ervaring, vertellen over het kweken van bloembollen.

Zo proberen we betrokken te blijven bij elkaar en soms ook onze kennis en ervaring te delen.

Behalve dat ik er een voorstander van ben dat mensen naar elkaar omzien, vind ik het ook gewoon leuk om dit voor te bereiden en mensen met elkaar in contact te brengen. Jarenlang hebben mijn man en ik in een groot huis in het centrum van Haarlem met meerdere mensen samengewoond en konden we ook gastvrij zijn voor onze buurt. Daar hebben we de smaak te pakken gekregen.

Het lijkt me ook mooi wanneer er in de wijken van Sassenheim wijkgastheren of –vrouwen als contactpersonen zouden kunnen gaan functioneren. Hier moet nog verder over worden nagedacht.

Verbondenheid is van grote waarde in een gemeenschap. In deze tijd wordt dat steeds minder vanzelfsprekend. Het is mijn werk en mijn passie om mensen (nog meer) met elkaar te verbinden: als partners, in een gezin, in een wijk, en- als dat zou kunnen- in ons land en in de wereld.

Met ‘het Vogelhuis’ wil ik daar graag een kleine bijdrage aan leveren en zo de onderlinge contacten in de buurt aanmoedigen en mogelijk maken.

Goede blog? Delen mag

Facebook
Twitter
Lies Nijman

Ik kom graag langszij om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, Of om bij geloofsvragen naar je luisteren en je helpen je weg te vinden. Als je bent vastgelopen door rouw en verlies, wil ik je ondersteunen. Ik wil jullie uitdagen om meer uit je huwelijk te halen. Als er verwijdering is ontstaan met je ouders of een van je kinderen, wil ik meekijken wat er nodig is om weer tot verbinding te komen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

© Lies Nijman – Kopiëren toegestaan bij vermelding van de bron

Scroll naar boven