Contextuele hulpverlening en relatietherapie
0252-221444 / 06-20148267

Hulpvragen

Rouw en verlies

Alles voelt zo anders en de hele wereld ziet er anders uit.

Als je verder moet leven na het overlijden van iemand waar je veel van hebt gehouden, kom je terecht in een land waar je de weg niet kent. Er zijn zoveel vragen als je geconfronteerd wordt met rouw en verlies. Je kunt je afvragen hoe je ooit weer verder kunt leven en hoe je moet omgaan met heftige emotionele gevoelens die zo anders zijn dan je ooit hebt gehad.

Hoe kun je het leven weer oppakken en hoe ziet dat leven er dan uit? Hoe verandert verlies je leven, welke invloed heeft het op je relatie met je kinderen, met familie en vrienden?

En hoe ga je om met de dood van iemand waar je niet van hebt gehouden? Hoe kun je daarmee verder?

Gelukkig hebben de meeste mensen het vermogen om met een ingrijpende gebeurtenis om te gaan. Zij kunnen hun verdriet toelaten en hun leven weer invulling en zin geven. Zij kunnen betekenis geven aan hun verlies en met het gemis leren leven. Als mensen voldoende ondersteuning ontvangen en al een redelijk emotioneel evenwicht hadden in hun leven, is het meestal niet nodig om extra hulp te vragen.

Rouw is een ongelooflijk moeilijk, maar op zich gezond en normaal proces in ons leven. De meeste mensen kunnen rouw ‘aan’.

Er doen zich echter situaties voor dat we vast komen te zitten in verdriet en pijn. Het leven kan dan niet meer stromen, maar wordt volledig geblokkeerd door een steen van rouw. In dat geval kan het heel helpend zijn om iemand mee te laten kijken in je leven, iemand die je uitnodigt om te vertellen hoe het voelt, die niet bang is voor je pijn.

Behalve verlies van een geliefde zijn er nog andere verliezen waarmee we kunnen worden geconfronteerd: verlies van gezondheid, verlies van je baan, een scheiding of verlies van een vriendschap. Wat kun je als mens soms voor enorme opgaven komen te staan.

Veel problemen kunnen voortkomen uit deze levensgebeurtenissen: stress, onzekerheid, eenzaamheid en allerlei emotionele klachten. Verlies kan een enorme verschuiving teweegbrengen, je raakt het vertrouwde kwijt en moet opnieuw afstemmen op het leven en daaraan betekenis geven.

Het kan helpen om uitleg te krijgen over mogelijke rouwreacties. Kennis kan helpen om inzicht te krijgen in het proces waar je doorheen gaat. Je kunt daardoor gerustgesteld worden. Als je gezien wordt in je verdriet, lukt het beter om het onder woorden te brengen en er hulp voor te vragen. Vaak helpt het al als je verdriet er mag zijn en je jezelf beter leert begrijpen.

Blijf niet leven met een brok van verdriet in je binnenste, waardoor je niet meer verder kunt. Meld je aan voor een kennismakingsgesprek, dan kunnen we aftasten of ik je verder op weg kan helpen.